donderdag 29 april 2021

Tips voor betalen in je stalletje aan de weg

Het grote voordeel van je stalletje langs de weg is dat deze onbemand, dus zonder loonkosten, draait. Het nadeel is dat je mensen moet vertrouwen dat ze naar eer en geweten handelen met de betaling. Hier 5 tips om het betalen bij je kraampje aan de weg zo simpel mogelijk te houden.

  • Werk met afgeronde bedragen. Zoals 1 euro per bakje of 2 euro per doosje. Zo voorkom je de kans dat mensen geen gepast geld hebben. Wat ook goed werkt is korting bij grote aantallen, bijvoorbeeld 2 doosjes voor 5 euro, 1 doosje/boeket/bakje enzovoorts voor 3 euro. Pas op met bedragen als 2,25, 2,35, 2,50 enzovoorts, dan moet met ook echt klein kleingeld op zak hebben. 
  • Bij contant betalen zorgen voor een kassa (ergens stevig onder geschroefd met een slotje oid) waar mensen niet bij kunnen. Wisselgeld bieden is geen optie. Leeg elke dag je kassa, zo kan je ook de dagomzet bijhouden. Tevens ontdek je wat populaire dagen zijn, die dagen kan je meer voorraad neerleggen indien mogelijk. Ook kan je op populaire dagen 2x per dag de kassa legen. Heb je geen kassa? Vraag dan mensen de betaling in je brievenbus te deponeren! Lekker veilig.
Contant of met je mobiel betalen

  • Biedt met een scanbare QR code van Tikkie een alternatief voor contact betalen. Aanvragen en meer info zie https://www.tikkie.me/bedrijven/op-locatie. Veel mensen hebben hun telefoon mee als ze op pad gaan, hiermee kunnen ze dan eenvoudig afrekenen. Als kraamhouder heb je bovendien minder gedoe met contant geld en mogelijke diefstal. Wij adviseren wel de QR code van Tikkie goed uit te leggen met een stappenplan en altijd contant geld ook als alternatief te bieden. 
betalen met Tikkie als aanvulling op contant
  • Zorg dat het stalletje er netjes bij ligt, een slordig kraampje nodigt uit voor een slordige betaling. Zorg voor verse producten, liever wat minder producten en vers, dan bij een zonnige dag een stalletje met verdroogde producten. Ook heb je bij minder aanbod minder kans op grote aantallen die gestolen worden. Zorg tevens voor een goede houten kap o.i.d op je stalletje zodat de zon niet vol brand op jouw verswaren. Je kraampje aan de weg op een schaduwplekje zetten is ook een pre als je eieren, jams, sappen, groente of fruit e.d. verkoopt. Gebruik eventueel een koelbox of koelkastje. 
  • Geef via ons versplatform Fairsy.nl of hi@fairsy.nl aan als je nieuwe verswaren geoogst zijn en klaar liggen voor verkoop in je kraam of dat je (tijdelijk) uitverkocht bent. Zo voorkom je een stroom teleurgestelde bezoekers. Ook kan je jouw 06nummer tonen en een Whatsapp groep beginnen om zo klanten op de hoogte te houden. Wel heb je dan kans dat je gebeld en geappt worden door klanten op momenten dat je hier niet op zit te wachten. Heb je veel last van diefstal? Dan kan je ook op Fairsy ook jou stalletje anoniem aanbieden alleen voor volgers. Alleen volgers die jij accepteert kunnen dan jouw volledige adres inzien. Een (nep)camera kan tot slot ook kwajongens afschrikken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten