maandag 1 november 2021

Platform voor stalletjes langs de weg groeit als kool

Zelf groente, fruit of plantjes kweken in de moestuin of op het balkon is enorm populair vandaag de dag. Maar zorgt soms ook voor enorme overschotten aan bijvoorbeeld volgroeide slakroppen, aardbeien of bijvoorbeeld pruimen. Een verkoopstalletje langs de weg biedt vaak uitkomst. Het in 2020 opgerichte Fairsy verzamelt al deze stalletjes in Nederland. 




1200 stalletjes in Nederland
Internetondernemer Henk Jan Bijmolt, vertelt: ,,We begonnen in 2020 in corona tijd. Toen werd het vers shoppen rechtstreeks op het platteland helemaal hot. Inmiddels tonen we meer dan 1200 stalletjes en plattelandswinkeltjes langs de weg in heel Nederland. Iedereen met een kraampje langs de weg kan gratis meedoen. Zeker als je aan een niet drukke weg woont levert ons platform bezoekers die jouw verswaar anders niet hadden gevonden. Voor wie geen kraampje aan de weg wil, bieden we bovendien de mogelijkheid tot een eenmalig afhaalmoment. "

Meer lokaal, minder plastic
Henk Jan licht toe: ,,We trekken sommige dagen meer dan 3000 bezoekers per dag. We willen echt een community opbouwen. Zo kunnen bezoekers hun favoriete kraampjes volgen en kunnen kraamhouders zogenaamde versberichten plaatsen als hun stalletje weer gevuld is met verse voorraden. Wat extra leuk is, dat mensen er vaak een leuk uitje met de fiets van maken. Men vindt het daarbij superleuk om meer lokaal te kopen in plaats van uit verre oorden, bovendien werken lokale kwekers vaak zonder spuiten, meer biologisch dus. Extra leuk is dat je geen of minder gedoe hebt met plastic verpakkingen en uit eigen land eet. 




Community
Henk Jan legt uit: "Zowel particulieren als professionele kwekers en boeren doen met ons platform mee. Voor bedrijven is het fijn dat ze een eerlijke prijs voor hun streekproducten krijgen zonder tussenkomst van de groothandel. Onze community groeit hard, steeds meer mensen maken een account aan en slaan hun favoriete stalletjes in de buurt op. Doordat je vers nieuws van jouw favoriete stalletjes in de buurt kan volgen worden we steeds meer een sociaal netwerk. We gaan dus een stap verder dan een platte website met slechts profielen. 

Regionaal veel verschillen
De ondernemer vertelt verder: ,,Wat wel grappig is, is dat we grote regionale verschillen zien. Zo is in het Westland en West-Friesland een enorme stalletjes-cultuur met aanbieders van bloemen en planten, terwijl je in het Noorden meer verkoop van aardappels en scharreleieren langs de weg ziet, andere regio's zijn weer sterk in bijvoorbeeld asperges. We zien in het hele land vleespakketten, verse melktap punten en Hollandse aardbeien."

Het platform van Fairsy.nl is momenteel actief in Nederland en heeft plannen voor uitbreiding naar BelgiĆ« en Duitsland met hun platform. De startup komt binnenkort met extra betaalde verkoopopties voor aanbieders, hierin moet ook het verdienmodel komen voor de startup. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten